YouTube wprowadza zmiany dla filmów przesłanych przed 2017 rokiem

reklamy YouTube, blokada konta YouTube, regulamin YouTube

Już niedługo Google wprowadzi istotne zmiany w ustawieniach starszych filmów przesłanych na YouTube. Chodzi o te oznaczone jako „niepubliczne”. Sprawdźmy, co dokładnie się zmieni.

YouTube wprowadza zmiany dla starszych filmów

Od 23 lipca niektóre filmy przesłane na YouTube z ustawieniem „niepubliczny” zostaną z automatu oznaczone jako materiały prywatne. Dotyczy to jednak tylko tych, które użytkownicy do serwisu przesłali przed 1 stycznia 2017 roku. Dlaczego akurat te materiały? Chodzi o wprowadzoną w 2017 roku aktualizację systemu generowania linków do filmów niepublicznych. Wówczas Google zwiększyło poziom ich bezpieczeństwa, dzięki czemu jeszcze trudniej można je odnaleźć.

Czytaj też: Już wkrótce Instagram pozwoli dodawać zdjęcia z poziomu przeglądarki

W praktyce oznacza to, że osoby, które mają linki do tych starszych materiałów po przejściu ich ustawień na „prywatne” stracą do nich dostęp. Jeśli takowe filmy umieszczono w witrynach lub aplikacjach przestaną one działać. Użytkownicy dodający komentarze w takich materiałach stracą do nich dostęp. Nadal pozostaną one widoczne dla twórcy, więc nie będą one usuwane.

Czytaj też: WhatsApp wyświetli Sklepy z Facebooka i kolejne reklamy

Jeśli więc chcecie, by Wasze niepubliczne filmy sprzed 2017 roku nadal były dostępne musicie do 23 lipca 2021 roku wypełnić specjalnie przygotowany formularz. To wiąże się jednak z porzuceniem aktualizacji bezpieczeństwa wprowadzonej przez Google w 2017 roku. Sama firma z Mountain View doradza inną metodę, która pozwoli skorzystać z nowych zabezpieczeń. Można przesłać film ponownie i znów oznaczyć go jako „niepubliczny”. W typ przypadku niestety utracone zostaną wyświetlenia i komentarze, a linki w serwisach również trzeba będzie zaktualizować. Można także po prostu oznaczyć film jako publiczny tym samym dając do niego dostęp każdemu użytkownikowi serwisu YouTube. Idealnego rozwiązania więc nie ma.