Czy koronawirus może przenosić się na żywności?

Przedstawiciele Amerykańskiej Agencji ds. Leków stwierdzili, że nie ma wiarygodnych dowodów na to, by koronawirus SARS-CoV-2 był przenoszony przez skażoną żywność lub opakowania, w których jest ona umieszczana.

Dla kontrastu, naukowcy związani ze Światową Organizację Zdrowia stwierdzili w ubiegłym tygodniu, że zamrożona żywność jest możliwym środkiem przenoszenia wirusa wywołującego COVID-19. Tego typu argumentów używają również Chińczycy, którzy kilkukrotnie informowali o wykryciu cząsteczek SARS-CoV-2 na importowanej do kraju żywności.

Czytaj też: Brazylia zaszczepi na koronawirusa całe miasto. Wszystko w ramach eksperymentu
Czytaj też: Odpisywanie na SMS w sprawie szczepienia COVID-19 nie ma sensu
Czytaj też: Szczepienie na koronawirusa warunkiem zatrudnienia? Kolejne firmy planują taki ruch

Wspomniana agencja przekonuje jednak, że ryzyko zakażenia się SARS-CoV-2 na skutek kontaktu z zanieczyszczoną żywnością lub jej opakowaniami jest niezwykle niskie. Koronawirus rozprzestrzenia się bowiem przede wszystkim drogą kropelkową, kiedy dochodzi do kontaktu między nosicielem a drugą osobą.

Nie ma wiarygodnych dowodów na to, że koronawirus przenosi się na żywności

COVID-19 jest chorobą układu oddechowego, a związany z nią patogen jest zupełnie inny od wirusów przenoszonych wraz z żywnością i wywołujących dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dr Janet Woodcock dodała, że – biorąc pod uwagę ponad 100 milionów przypadków COVID-19 – nie znaleziono jak do tej pory dowodów na to, by kiedykolwiek doszło do transmisji za pośrednictwem żywności.

Czytaj też: Nadchodzi kolejny kryzys. Poważniejszy niż COVID-19
Czytaj też: Kolejna szczepionka na koronawirusa czeka na akceptację. Jest wniosek o wydanie zgody
Czytaj też: Skąd będzie wiadomo, że pojawiła się odporność stadna na COVID-19?

Z oświadczenia FDA wynika, iż w celu zakażenia koronawirusem dana osoba musiałaby wprowadzić do swoich dróg oddechowych dużą ilość aktywnych cząstek koronawirusa. Ta pochodząca z zanieczyszczonej żywności lub opakowań byłaby zbyt mała, aby tak się stało.