Reklama

Im więcej bakterii jelitowych, tym mądrzejsze trzmiele. Tak samo jest u ludzi?

Im więcej bakterii jelitowych, tym inteligentniejsze trzmiele

Jak poprawić pamięć? Niektórzy przeprowadzają różne ćwiczenia, inni zażywają suplementy diety, a jeszcze inaczej jest u trzmieli. Naukowcy odkryli, że specyficzny rodzaj bakterii jelitowych może poprawiać pamięć tym owadom.

Międzynarodowy zespół badawczy z Jiangnan University w Chinach, Queen Mary University of London i University of Oulu w Finlandii wykazał, że pewien gatunek bakterii jelitowych – Lactobacillus apis – można powiązać z lepszą pamięcią u trzmieli. Wyniki zostały opublikowane w Nature Communications.

Bakterie a inteligencja

Trzmiele, w których jelitach znajduje się wiele bakterii Lactobacillus apis, mają lepszą pamięć niż osobniki z mniejszymi koloniami. Badania wykazały również, że owady, które spożywały pokarm zawierający więcej tych bakterii, cechowały się dłuższą pamięcią niż osobniki ze standardową dietą.

A jak testowano pamięć trzmieli? Naukowcy stworzyli wielobarwne sztuczne kwiaty – pięć kolorów połączono ze słodkim roztworem sacharozy, a kolejne pięć z gorzkim roztworem chininy (substancji odstraszającej pszczoły). Uczeni obserwowali, jak szybko owady były w stanie nauczyć się, które kolory wiążą się z jaką przekąską. Dzięki sekwencjonowaniu próbek z pszczelich jelit, uczeni mogli powiązać indywidualne różnice w zdolnościach trzmieli do uczenia się i zapamiętywania z poziomem różnych bakterii w ich jelitach.

Aby potwierdzić, że liczba bakterii Lactobacillus apis ma bezpośredni związek z zapamiętywaniem, mikroorganizmy te dodano do diety trzmieli. Wyniki potwierdziły wcześniejsze obserwacje.

Jelita jak drugi mózg

Już od dawna mówi się, że „jelita to drugi mózg”. Najnowsze wyniki rzucają nowe światło na to, że mikrobiom jelitowy może wpływać na zachowanie zwierząt, w tym ludzi. Obserwowane różnice w mikrobiomie poszczególnych trzmieli mogą wynikać ze zmian w środowisku gniazda, aktywności, patogenów, interakcji społecznych i środowiska zapylania.

Nasze wyniki sugerują nie tylko, że naturalna zmienność w ilości określonej bakterii jelitowej wpływa na pamięć, ale także pokazują związek przyczynowy – że dodanie tego samego gatunku bakterii do diety pszczół może poprawić ich pamięć. Konieczne będą dalsze badania, aby ustalić, czy i które gatunki bakterii mogą mieć taki sam efekt u ludzi. Jednak nasza praca rzuciła jasne światło na tę możliwość.

Dr Li Li z Jiangnan University