Reklama

Powstał „kosmiczny” keczup od firmy Heinz. Pomoże kolonizatorom Marsa, ale także i na Ziemi

Kosmiczny keczup Heinz - to dopiero początek

W „Marsjaninie” Matt Damon hodował ziemniaki na Marsie, a niedługo firma Heinz chce sprzedawać keczup wyprodukowany z pomidorów z Czerwonej Planety.

Dzięki pilotażowemu projektowi firmy Heinz i zespołowi naukowców z Florida Institute of Technology pod kierownictwem Andrewa Palmera, po wylądowaniu na Marsie, astronauci będą mogli zrobić własny keczup z lokalnie uprawianych pomidorów. Jak to możliwe?

Keczup prawie kosmiczny

Jedną z największych przeszkód w rozpoczęciu nawet ograniczonych ekspedycji na Marsa jest ogromny problem logistyczny. Gdyby trzeba było przetransportować tam całe paliwo, wodę i żywność, potrzebna byłaby flota ogromnych statków. Sposobem na obejście tego problemu jest zaplanowanie wytwarzania wielu elementów bezpośrednio na Czerwonej Planecie. Niektórzy twierdzą, że na tamtejszej glebie można hodować rośliny, np. pomidory.

Jednym z największych wyzwań, przed jakimi stoimy, jest uprawa w mniej idealnych warunkach glebowych, a nowy projekt może pomóc nam odkryć sposoby rozwiązania tego problemu.

Gary King, szef działu rolnictwa w Heinz

Naukowcy z Florida Institute of Technology pracowali w szklarni, znanej jako Red House, stworzonej na uniwersytecie. Placówka została zaprojektowana w taki sposób, aby odtworzyć warunki, w jakich mogłyby być uprawiane rośliny na Marsie – począwszy od silnego światła LED, a na 3500 kg regolitu marsjańskiego skończywszy. Jako jej analog użyto gleby z pustyni Mojave, która ma wiele cech wspólnych z glebą marsjańską.

Uczeni spędzili ponad 2000 godzin najpierw na badaniu pilotażowym 30 roślin, a następnie większym, obejmującym ok. 450 sadzonek pomidorów. Rezultatem były setki pomidorów, ale technika jest daleka od perfekcji, ponieważ w poszerzonym eksperymencie wydajność była mniejsza. Oznacza to, że uprawę pomidorów na Marsie można ulepszyć poprzez hodowlę roślin w korytach zamiast doniczek, wprowadzenie szerszej gamy drobnoustrojów i dodanie różnych roślin w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się chorób.

Eksperyment rozpoczęliśmy od analizy gleby z warunków marsjańskich, a następnie byliśmy w stanie wybrać z naszego obszernego katalogu nasion Heinz cztery potencjalne opcje, które mogą odnieść sukces. Dwie z nich odniosły sukces, więc byliśmy w stanie stworzyć większą uprawę, aby stworzyć nasze kwitnące pomidory keczupowe.

Gary King

Zebrane pomidory zostały wykorzystane przez firmę Heinz do wyprodukowania limitowanej serii prototypowych butelek Heinz Tomato Ketchup Marz Edition. Zostały one wyniesione na wysokość 37 km, gdzie poddano je działaniu temperatur rzędu -74oC. Jak smakuje keczup nie z tego świata, wie tylko garstka osób pracujących w Heinz.

Andrew Palmer i jego „kosmiczne” pomidory

Zyskana podczas eksperymentu wiedza przyda się nie tylko podczas kolonizacji Marsa, ale także tu – na Ziemi. Badania mogą pomóc ludziom z różnych części świata zoptymalizować uprawę żywności na glebach marginalnych.