Nie chcesz, by ktoś przejrzał za dużo Twoich fotek? Zdjęcia Google mają rozwiązanie

Zdjęcia Google, Google

Zdjęcia Google dostaną wkrótce interesującą funkcję o nazwie Locked Folder. Dzięki niej nikt nie zobaczy zdjęć, których nie chcemy pokazać.

Zdjęcia Google bezpiecznie schowają zdjęcia, którymi nie chcemy się dzielić

Pokazując komuś jakieś zdjęcie umieszczone w galerii naszego smartfona, często prosimy by „nie przesuwał dalej”. Chyba każdy ma takie fotki, którymi nie chce się dzielić z innymi – nieudane selfie czy głupie zdjęcia z imprezy. To w sumie nie ważne, bo niezależnie od tego, co one prezentują, chcemy utrzymać je w tajemnicy. Zwykle nasi znajomi respektują prośbę i nie zagłębiają się w galerię, jednak bywają i tacy, którzy specjalnie lub przypadkowo, zabrną zbyt daleko.

Czytaj też: “Hej Google, zapłać za paliwo” – nowa funkcja zmierza do Android Auto

Zdjęcia Google rozwiążą ten problem przy pomocy funkcji Zablokowanego Folderu ( Locked Folder). Jej działanie jest proste – tworzymy specjalny folder, w którym umieszczamy zdjęcia lub filmy, i który możemy zabezpieczyć hasłem. Dzięki temu, nawet gdy ktoś weźmie nasz smartfon, nie zobaczy tych plików. Folder będzie można ochronić przy pomocy kodu PIN, skanu twarzy lub linii papilarnych. Pliki, które tam umieścimy, będą znajdować się tylko w tym folderze, co oznacza, że nie będą przechowywane nawet w chmurze, co potwierdziło Google. Warto więc o tym pamiętać, bo skasowanie ich ze smartfona spowoduje bezpowrotną utratę tych plików.

Czytaj też: YouTube umożliwi pobieranie filmów także na komputerach

Funkcja pojawiła się już u użytkowników telefonów Pixel, a w najbliższym czasie ma trafić do każdego posiadacza Androida.