9000 lat temu nasi przodkowie pili piwo. Cel nie był jednak taki, jak obecnie

Archeolodzy prowadzący badania na terenie południowych Chin znaleźli pozostałości sprzed 9000 lat, które sugerują, że starożytni mieszkańcy tego obszaru spożywali piwo. Miało to jednak rytualny charakter.

Autorzy badań opisali na łamach PLOS One znalezienie dwóch ludzkich szkieletów otoczonych ceramicznymi naczyniami. Te wydają się jednymi z najstarszych znanych malowanych naczyń, które umieszczono wraz ze szczątkami w kopcu pogrzebowym. Łącznie na miejscu znajdowało się 50 przedmiotów w nienaruszonym stanie – 20 z nich wzięto do analizy.

Czytaj też: Skąd się wzięły konopie? Archeolodzy twierdzą, że udomowiono je w epoce kamienia

Naukowcy przypuszczają, że spożywanie alkoholu było częścią rytualnej ceremonii związanej z pochówkiem zmarłych. Niektóre z naczyń przypominały rozmiarami obecnie używane kufle. Co ciekawe, siedem z nich okazało się być garnkami z długimi szyjkami, które stosowano do picia alkoholu w kolejnych stuleciach. Jak wyglądało piwo sprzed 9000 lat? Archeolodzy przypuszczają, że mógł to być lekko sfermentowany napój o słodkim posmaku i mętnym kolorze.

Piwo sprzed 9000 lat było warzone z wykorzystaniem zboża, ryżu i niezidentyfikowanych bulw

Naczynia objęte badaniami zawierały pozostałości skrobi, fitolitów i grzybów, które porównano z próbkami kontrolnymi pobranymi z otaczającej gleby. Pozostałości te wydawały się odpowiadać resztkom pochodzących z fermentacji piwa. Najprawdopodobniej w tym procesie wykorzystywano ryż, zboże i niezidentyfikowane bulwy. Aby napędzać proces fermentacji, ówcześnie piwowarzy mogli również stosować plewy z ryżu.

Czytaj też: Archeolodzy znaleźli szczątki naszych przodków, które nie pasują ani do Homo sapiens ani do neandertalczyków

Autorzy badań próbowali również stworzyć kompleksowy obraz ówczesnego chińskiego społeczeństwa. W jego skład wchodzili bowiem ludzie prowadzący myśliwsko-zbieracki tryb życia, a uprawa ryżu stała się powszechna dopiero kilka tysięcy lat później. Archeolodzy sądzą, iż piwo mogło stanowić swego rodzaju spoiwo dla więzi społecznych. Jego picie prawdopodobnie było istotnym elementem prehistorycznych rytuałów pogrzebowych, tworząc podwaliny do utworzenia rolniczych społeczności.