Duńskie muzeum Ordrupgaard doczekało się nowej podziemnej galerii

Duńskie muzeum Ordrupgaard

14 sierpnia duńskie muzeum Ordrupgaard doczekało się otworzenia nowej podziemnej galerii, jako drugiego rozszerzenia swojej placówki. Nastąpiło to 16 lat po tym, jak w 2005 roku firma Zaha Hadid dobudowała do pierwotnego budynku z I wojny światowej rozszerzenie o powierzchni 1150 metrów2.

Firma Snøhetta zdołała sprostać wyznaniu rozszerzenia muzeum Ordrupgaard

W tym momencie duńskie muzeum Ordrupgaard mieści najobszerniejszą kolekcję sztuki francuskiej i duńskiej w północnej Europie z XIX i początku XX wieku. Niedawno jej działalność wymagała rozszerzenia przestrzeni wystawienniczej i w tym celu muzeum ogłosiło, że pożąda projektów, które wpiszą się w wymagającą lokację, w której się znajduje. Najlepszy pomysł podrzuciła firma Snøhetta, która sprostała temu wyzwaniu, tworząc podziemną galerię.

Czytaj też: Raj dla technologicznego geeka już otwarty. Muzeum pełne starych sprzętów

Największym problemem w rozszerzeniu muzeum Ordrupgaard była sama lokalizacja, bo nowa placówka musiała znaleźć się między rezydencją z I WŚ, galerią stworzoną w 2005 roku i… chronionym lasem. W tym celu Snøhetta dokonała swojego „chirurgicznego cięcia” między tymi obiektami (momentami zbliżą się całe 1,5 metra do istniejących budynków) i w ziemi na głębokości 6 metrów pod ziemią wylała beton, jako podstawę swojej galerii. Ta mierzy 1800 metrów kwadratowych i została możliwie najmniej inwazyjnie przyozdobiona, aby nie niszczyć krajobrazu.

Czytaj też: Stwórz własne muzeum w grze Dinosaur Fossil Hunter

Obszary nowej galerii łączy się z wcześniejszą dobudówką i choć posiada podobny motyw betonowy, to w wielu miejscach przestrzenie wystawiennicze sięgnęły po jaśniejsze wykończenie i tym samym bardziej ciepłą atmosferę. Przestrzenie wystawowe są również zaprojektowane tak, aby były elastyczne i umożliwiały kuratorom muzeum zmianę sztuki i wystroju ze względną łatwością.

Czytaj też: Chiński dok jako muzeum okrętu podwodnego klasy Ming

Na powierzchni przejaw tej nowej podziemnej galerii duńskiego Ordrupgaard przejawia się poprzez metalowy, pospawany pod wieloma kątami prostopadłościan w centrum schodków do siedzenia. To pod nim znajduje się jednocześnie największa z przestrzeni wystawowych.