Przełom w produkcji mięsa. Wołowina Wagyu z drukarki 3D

Odtworzyć marmurkowatość wołowiny Wagyu? To już możliwe

Nadchodzi przełom w produkcji hodowlanego mięsa. Naukowcy zaprezentowali pierwszą na świecie japońską wołowinę Wagyu stworzoną w technologii druku 3D. Czy chcielibyście takiej spróbować?

Naukowcy z Uniwersytetu Osakijskiego wyprodukowali pierwszą na świecie wołowinę Wagyu wykonaną w technologii druku 3D przy użyciu komórek macierzystych wyizolowanych z japońskiego bydła. Wygląda ona jak prawdziwy kawałek steku – ma mięśnie, tłuszcz i naczynia krwionośne. To krok w stronę przełomu w produkcji sztucznego mięsa

Takiej wołowiny świat nie widział

Wołowina Wagyu jest jednym z najbardziej pożądanych i najdroższych rodzajów mięsa na świecie. Jest to pochodna jej marmurkowatości, czyli widocznych warstw tłuszczu śródmięśniowego, które zapewniają wołowinie niepowtarzalnej tekstury i bogaty smak. Większość mięs hodowlanych stworzonych do tej pory przypomina „mielonkę” złożoną z prostych włókien mięśniowych – odtworzenie marmurkowatości wołowiny Wagyu to prawdziwy przełom.

Jak w takim razie udało się tego dokonać? Japońscy naukowcy wykorzystali dwa rodzaje komórek macierzystych – bydlęce komórki satelitarne i komórki macierzyste pochodzące z tkanki tłuszczowej, wyizolowane od krów rasy Wagyu. Oba typy komórek były następnie inkubowane i zaprogramowane w taki sposób, aby przekształciły się w różne typy komórek wymaganych do wytworzenia włókien mięśniowych, tłuszczu i naczyń krwionośnych. Ułożono je w trójwymiarowy stos przypominający marmurkowatość Wagyu.

Z takich krów powstaje wołowina Wagyu

Na końcu zaadaptowano technikę stosowaną do produkcji japońskich cukierków Kintaro, tradycyjnych słodyczy formowanych w długim cylindrze i krojonych w plastry. Wołowina została pokrojona prostopadle, dzięki czemu uzyskano duży stopień złożoności struktury mięsa. W ten sposób udało się odtworzyć teksturę wołowiny Wagyu.

To jednak nie koniec, bo naukowcy stojący za odkryciem przekonują, że proces można usprawnić, a sam wygląd mięsa jeszcze bardziej dostosować do najdroższego rodzaju wołowiny. Niestety, nie wiadomo, co z walorami smakowymi.

Nie poinformowano, ile będą kosztować hodowlane steki wołowiny Wagyu oraz ile czasu zajmie wprowadzenie ich na rynek. Całość wygląda jednak obiecująco.

Jest o co walczyć. Eksperci szacują, że przemysł mięsa hodowlanego może być warty nawet 20 mln $ do 2027 roku. Technologia druku 3D może pewnego dnia wyeliminować potrzebę pozyskiwania mięsa od bydła, torując drogę do nowego, bardziej zrównoważonego sposobu produkcji żywności.