Mapy Google – bez zgody na pobieranie danych nie będzie nawigacji

google mapy dark mode

Użytkownicy Map Google na Androida i iOS zaczęli dostawać monit, którego akceptacja będzie wymagana do dalszego korzystania z nawigacji. Chodzi o wyrażenie zgody na pozyskiwanie danych nawigacji. O co dokładnie chodzi?

Mapy Google proszą o dalsze wykorzystywanie danych

Użytkownicy Map Google, zarówno ci na Androidzie jak i iOS, zaczęli dostrzegać w swojej aplikacji monit. Firma informuje w nim, że podczas nawigacji Google zbiera szczegółowe informacje, takie jak lokalizacja GPS i przebyta trasa. Są one wykorzystywane później do udostępniania innym informacji takich jak natężenie ruchu czy utrudnienia na drodze w czasie rzeczywistym. Dane o lokalizacji były zawsze zbierane, ale teraz wyraźnie określono jakie dane i do czego będą wykorzystywane. Warto tutaj pamiętać, że nie są one powiązane z naszym urządzeniem ani z kontem Google. Dane są anonimowe.

Czytaj też: Google ułatwi przywracanie zamkniętych kart w Chrome

Źródło: 9to5google

Firma prosi po prostu o to, by móc dalej korzystać z danych nawigacji. Jednak od razu dostajemy też informację, co stanie się jeśli klikniemy przycisk „Anuluj”. W takim wypadku utracimy dostęp do nawigacji na żywo z komunikatami głosowymi. Dotychczas wypowiadane wskazówki pojawią się w formie listy, co jest zdecydowanie mniej wygodne. Jeśli więc dotychczas nie mieliśmy problemu z wykorzystywaniem przez Google naszych anonimowych danych, to wystarczy się zgodzić i nadal bez przeszkód korzystać ze wszystkich funkcjonalności nawigacji.